Sådan får du en stærk core og færre problemer med ryggen - 6 gode råd

Rygproblemer er noget, som rigtig mange danskere døjer med. Faktisk bliver hele 10-15% af voksne danskere behandlet for rygsmerter hvert år. Ofte bliver rygproblemerne så slemme, at man bliver langtidssygemeldt og i værste tilfælde udstødt af arbejdsmarkedet.

Derfor er vi blevet meget mere opmærksomme på, hvordan vi passer godt på vores ryg og, hvordan vi bliver fri for ulidelige rygsmerter. Der er en lang række ting, som du kan gøre på daglig basis, hvis du gerne vil forebygge rygproblemer. I denne artikel har vi samlet 6 gode tips til dig, som gerne vil styrke din core og på den måde mindske risikoen for rygproblemer i fremtiden.

1. Brug et balancebræt

Vidste du at balancetræning også træner din ryg? Balancetræning er vigtig for meget andet end bare vores balance. Når du balancerer, så træner du også dine ben, din core og naturligvis også din ryg. Når du står på et balancebræt så styrker du din motorik og koordination ved at fordele vægten ligeligt på brættet, så kroppen står fuldstændig stabilt.

Når du skal balancere og holde kroppen lige, så bruger du muskler i hele kroppen, især din core. Det er altså hovedsageligt din mave og rygmuskler, som strammes op, når du forsøger at holde balancen. Derfor er et balancebræt et genialt redskab til dig, som gerne vil have en stærkere ryg. Det smarteste ved et balancebræt er, at du kan træne når som helst og hvor som helst. Brættet fylder ingenting, så du kan træne hjemme i stuen, tage det med i fitness, på ferie eller endda med ind på kontoret til en hurtig balancetræning i pausen.

2. Træn din ryg hver dag

Du behøver ikke have et fitnessmedlemskab for at træne ryg - men det er ikke nogen dårlig ide! Mange glemmer at vi faktisk har enormt mange muskler i ryggen, som kan trænes på mange forskellige måder. Jo mere vi træner vores rygmuskler, jo stærkere bliver vi.

Der er mange måder, hvorpå man kan træne sin ryg. Du kan for eksempel lave mavebøjninger på gulvet, eller lægge dig på maven og løfte armene og benene i en såkaldt "supermand-position". Der er mange gode øvelser for mave, ryg og core, som du kan finde på nettet. Hvis du går på YouTube kan du finde et utal af gode hjemmetrænings-videoer, som du kan klare på 5 minutter hjemme i din egen stue.

3. Sid i en ordentlig kontorstol

Mange timers kontorarbejde er en synder, når det kommer til rygproblemer. Rigtig mange danskere døjer med rygsmerter, fordi de sidder på kontor dagen lang i en dårlig kontorstol. Derfor er det utrolig vigtig, at du sidder en kontorstol der giver den rette støtte. En kontorstol med god støtte, stabiliserer ryggens naturlige form og gør, at man ikke kommer til at synke tilbage i sædet.

Den giver også ordentlig støtte omkring bagen og under låret, så ens ben har en god placering, når man sidder der i mange timer. Det er selvfølgelig vigtig, at du også selv lærer at sidde ordentlig i stolen, så du ikke potentielt skader din ryg. Husk at ret ryggen, sæt fødderne fladt på gulvet og tag nogle gode pauser ind imellem, hvor du får gået lidt rundt, strukket dig selv ud og rettet ryggen helt op.

4. Træn rygmusklerne med roning

Det er de færreste, som har mulighed for at komme ud og ro i en rigtig båd - men hvis du har, så giv det et skud! Roning er utrolig godt for hele kroppen, men især ryggen! De fleste træningscentre har romaskiner, som man kan give den gas på. Du kan også købe dig en romaskine hjem til lejligheden, så du kan ro hjemme i stuen foran fjernsynet. Mange romaskiner til hjemmet kan foldes sammen, så den ikke står og fylder, når den ikke er i brug.

Roning er en fantastisk øvelse til dig, som gerne vil styrke ryggen. Roning er godt for alle rygmusklerne, og så får du samtidig også trænet din udholdenhed. Roning ses egentlig som en form for cardio træning, men det er også en kanongodt rygøvelse. Jo mere du træner dine muskler i ryggen, jo mindre risiko er der for rygproblemer i fremtiden.

5. Rygmassage

Selvom du ikke har råd eller tid til at få en professionel massage, så er rygmassage en brilliant ide, hvis du gerne vil passe godt på ryggen. Rygmassage kan du sagtens klare derhjemme. Enten hvis du har en sød roomie, som gider give en massage, eller hvis du har et lille massageapparat af en art.

Du kan også være smart og købe en massagestol, som du kan sidde i derhjemme og blive masseret af. Massage i ryggen hjælper på blodcirkulationen, afhjælper knuder i ryggen og dulmer eventuelle rygsmerter efter en lang dag på kontoret. Den lette metode er at købe en lille skumrulle, som du kan lægge på gulvet og lægge dig oven på. Du kan trille skumrullen ned af ryggen og lænden og give dig selv en dejlig hurtig massage.

6. Kom ud og gå en tur

Det lyder måske lidt mærkeligt, men noget så simpelt som en gåtur kan faktisk gøre underværker for ryggen. Det er vigtig at vi får bevæget os hver eneste dag. Vores kroppe trænger til afveksling, så hvis du bruger en hel dag på kontoret, så er det vigtig at komme ud og gå.

Du behøver ikke trække i løbeskoene eller gå i fitness for at få bevæget dig. En rask gåtur på 10-20 minutter er rigeligt med motion, hvis du har en travl hverdag. Sørg for at kom ud og bevæg dig i den friske luft, og få et par kilometer i benene - din ryg vil takke dig for det! Du kan med fordel sætte en lille reminder på din telefon, så du husker at komme op fra kontorstolen og ud og gå et par gange om dagen.

Bevægelse er vigtig for at stimulere blodcirkulation og aktivere vores muskler. Jo mere vi aktivere vores muskler, jo stærkere bliver vores kroppe. Kort sagt så kan du afhjælpe dine rygsmerter ved dagligt, at aktivere dine rygmuskler.

Menu
Top